Despre noi

Cine suntem noi

Proiectul ”Neonlitic” realizat de Atelierul Wood Be Nice si co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, isi propune sustinerea si promovarea  productiei artistice, prin valorificarea patrimoniului cultural comun si reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni si Hamangia prin tehnici moderne de productie artistica.

Din punct de vedere cultural si artistic, proiectul intentioneaza sa preia elemente artistice stravechi si sa valorifice patrimoniul cultural comun si estetica civilizatiilor neolitice ale caror vestigii au fost descoperite pe teritoriul tarii noastre. In particular, artistii plastici implicati in proiect isi vor indrepta atentia asupra a doua culturi reprezentative la nivel national si regional: cultura Cucuteni si cultura Hamangia.

Prin proiectul propus, Atelierul Wood Be Nice aduce un plus de inovatie acestor initiative realizate anterior si se deosebeste de acestea prin îmbinarea esteticii unor culturi stravechi cu noile tehnologii si metode de productie artistica, precum reciclarea si upcycling-ul.

In ceea ce priveste artistii colaboratori cooptati in cadrul proiectului, unii din acestia sunt parteneri pe termen lung ai atelierului Wood Be Nice, si au participat anterior la expozitii comune impreuna cu Daniel Loagar si Andrei Cornea in cadrul a numeroase evenimente pe parcursul celor 8 ani de activitate a fondatorilor Atelierului Wood Be Nice.

Acestia sunt: Irina Iliescu (pictura/gravura), Lucian Simion  (design obiect, metal), Andreea Toma (pictura), Gabriel Marin  (design obiect, metal), Raluca Bajenaru (pictura / instalatie), Marius Gheorghe (instalatie foto-video / mapping), Marian Codrea (sculptura / instalatie), Beaver Biv (Sculptura / pictura), Alexandru Maxim (instalatie foto-video / mapping), Sasha Meret (sculptura / instalatie), Roxana Tomescu (sculptura / instalatie), Misha Diaconu (sculptura / instalatie).

Echipa noastra

Caracterul inovator al proiectului in raport cu oferta culturala existenta consta in documentarea si integrarea prin tehnici inovatoare a  unor elemente de stil si estetica proprii artei neolitice, in particular culturilor Cucuteni si Hamangia. Acest lucru se va realiza intr-o maniera moderna, care raspunde cerintelor actuale ale publicului, mediului si tehnicilor contemporane de lucru si curentelor socio-culturale din prezent (de exemplu, refolosirea materiei prime prin reciclare si upcycling) . Astfel, prin activitatile proiectului, artistii implicati raman fideli stilului propriu care ii diferentiaza de restul creatorilor din tara si metodelor de lucru in care s-au specializat. Prin intermediul exponatelor ce vor fi realizate in cadrul proiectului, acestia vor transfera elementele de stil specifice ceramicilor de Cucuteni si Hamangia intr-un sector artistic distinct: cel al instalatiilor si al tehnicilor mixte. Abordarea inovatoare propusa de tinerii artisti depaseste asadar granitele metodelor traditionale de lucru: ceramica si confectii (masti, costume), care sunt preponderent folosite in cadrul atelierelor si taberelor de creatie cu tematica analoga. Exponatele realizate in cadrul proiectului se indeparteaza decisiv de obiectele mestesugaresti sau de uz casnic, avand finalitate artistica si implicand procedee de lucru inovatoare (mixaj, colaj, instalatii etc). Un alt element inedit consta in melanjul obiectului estetic cu cel functional, cele 30 de obiecte de arta fiind instalatii-corpuri de iluminat realizate din materiale reciclate – concept cu care artistii implicati in proiect au experimentat in trecut (in acest sens, au fost anexate fotografii cu activitatea anterioara a acestora si cu prototipurile realizate in vederea fundamentarii artistice a proiectului propus).

Asociaţia Atelierul Wood Be Nice este o organizaţie neguvernamentala  nonprofit, neetnica, neconfesionala cu personalitate juridica pe deplin autonoma din punct de vedere structural, funcţional şi economic, inregistrata si lansata in anul 2010.

Cu o activitate pe piata romaneasca de arta de aproximativ 8 ani, Asociaţia Atelierul Wood Be Nice are ca obiective productia artistica si  promovarea artei şi a culturii prin derularea programelor culturale, educaţionale si curatoriale pentru copii, tineri şi adulţi, organizarea de workshopuri,  targuri, expoziţii si programe editoriale.

Prezentarea Atelierului ne spune cum, vreme de 8 ani, Wood Be Nice slefuieste povesti în lemn. Imaginația, culoarea și freamătul creativ insuflă viață în obiecte. Asta se intampla in fiecare zi in atelierul Wood Be Nice , locul unde se nasc fotografii pe lemn, colaje, corpuri de iluminat, mobilier creativ, proiecte de design interior. In cei aproape 8 ani de la infiintare, atelierul  a fost o prezenta activa in peisajul cultural si artistic bucurestean si romanesc, participand la numeroase evenimente si proiecte publice.

Metodele de productie artistica specifice artistilor  presupun transferul de fotografie pe lemn, realizarea de tablouri, sculpturi, instalatii, colaje si a altor tipuri de exponate cu finalitate artistica, dar si crearea de obiecte cu functionalitate practica, precum cufere, cutii pentru bijuterii, tutun sau alte acareturi, piese de mobilier personalizate, masuţe pentru cafea, scaune, tablii de pat, birouri, rafturi, etc. Toate lucrãrile sunt realizate exclusiv manual, incepand cu tãierea lemnului, slefuirea, antichizarea si finalizarea lucrãrii, si au ca materie prima, in peste 70% din cazuri, materiale reciclate.

Daniel Loagar si Andrei Cornea, membrii fondatori ai Atelierului de creatie Wood Be Nice din 2010, detin o experienta relevanta in productia artistica de peste 15 ani. Acestia creeaza atat lucrari individuale, cat si in colaborare, abordand mai multe tehnici si maniere de lucru: colajul, mixed media, instalatia, grafica, designul de obiect, sculptura si fotografia pe lemn.

Neonlitic este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Incepe un nou proiect cu noi